築30年のマンションのリノベーションです。

既存のマンションは、南への広い開口は魅力的でしたが、間取りは建設当時の日本におけるステレオタイプ的なもので、家全体でその広い開口の恩恵を享受できているとは言えない状況でした。特にキッチンは閉鎖的で、景色を楽しみながら、家族とコミュニケーションをとりながら料理をしたいというクライアントの理想からかけ離れていました。

この状況を改善するために、浴室を除いた既存の間仕切壁を全て取り払い、一つの大きなスペースをつくり出しました。そして、そこに緩やかにカーブする3枚の壁を挿入しました。この壁は家族がお互いにプライバシーを保つことができる多様な場所をつくり出すと同時に、壁に開けた窓によって、それらの場所や、家族をつなぎ合わせます。この場所と家族との関係性は静的なものではなく、家族が家の中を移動するごとに刻々と変わっていくものなのです。

所在地 神奈川県
照明デザイン LIGHTDESIGN
竣工年 2015
撮影 太田拓実

雑誌掲載
LiVES vol.86


This is a renovation project of an apartment unit in a 30-years-old building.

Its wide frontage toward south was very attractive, but the existing plan was stereotypical one at the time of its completion in Japan, so the whole unit could not benefit from the wide frontage. Especially, the existing kitchen was closed and separated from other part, and apparently, it was not an ideal situation for the client who wants to enjoy scenery of the wide frontage and to communicate with family.

The first step was to remove most of existing partitions, except bathroom, to create one big space. The next was to insert three gently-curved walls, which are not from floor to ceiling but have 20 centimeters clearance from ceiling.

The walls create a variety of spaces for each family keeping privacy. At the same time, openings on the walls connects the spaces and the family each other. The separation and the connection are not static. When one of the family is walking in the apartment, relationships between spaces and family are being changed every moment.

At the night, ceiling reflecting lights from the top of the walls also indicate characteristics of the space.

Location Kanagawa, Japan
Lighting Designer LIGHTDESIGN
Completion Year 2015
Photographs Takumi Ota