施主からの強い要望は、「全ての部屋を南向きにしたい」でした。この地の冬の寒さを身に染みて知る人たちの南向き住宅への希求は、私たち東京に住むものと比べようもないくらい強かったのです。

敷地の法的な制限は緩く、単純にボリュームを垂直に積み重ねて、全ての部屋を南向きにすることもできたのですが、それぞれの部屋にいる家族のつながりが弱くなってしまうこと、木造2階建の民家が建つ周辺環境に対して威圧的なボリュームになると考えました。そこで、少しずつ重なりを持ちながらボリュームを階段状にセットバックする構成としました。下の段からリビングルーム、ギャラリー/リフレッシュコーナー、子供部屋(寝室)と上に行くに従ってより私的な空間になっていきます。階段状のボリュームの下にできた空間は水廻りなどのサーバントスペースとして使っています。

リビングルームと寝室をつなぐギャラリーは、廊下の機能を満たす幅さえあればよかったのですが、敢えて膨らみをもたせたり、ベンチのようにも使える階段を設えたりすることで、いろいろな居場所をつくっています。更にギャラリーはホビールームや外部空間のテラスと結びつき、家の中の全てのアクティビティが顔を出す、街中の通りのような雰囲気を持っています。

リビングと個室というように2極化されたスペースだけでなく、中間帯(まさに帯状のスペースとなっていますが)をつくることで、家の中の家族の関わり方が、単調でなく、多様で豊かなものになることを意図しています。

所在地 山梨県
構造設計 オーノJAPAN
照明デザイン LIGHTDESIGN
敷地面積 646.17 m2
建築面積 137.71 m2
延床面積 265.48 m2
竣工年 2014
撮影 阿野太一

雑誌掲載
モダンリビング 2015年5月号


The only strong request from client was that all rooms should be oriented to the south.
Kai-city, where they have harsh winter, is in Kofu basin, which is located in central part of Japan.
We realized that people who lives in the area has incomparably more longing than we have in Tokyo. According to site regulations, it is possible to stack all rooms simply vertically and build a 3-story house. But we think it is not a good solution, since it will weaken relations among family who occupies each floor, though the family has two small children. And it must be a coercive volume compared with surrounding two-story houses.
Thus, we designed the volume as a terraced shape in which all rooms face south though the floors still keep horizontally connections. The volume consists of, from lower level, a living room connecting with front yard, a gallery / refreshing space, and bedrooms. The higher is the more private space. Spaces under the terraced volume are used for back-of-house such as bathroom, toilet and storage.
Our attempt here is not to separate the house into only living room and bedrooms but also to create intermediate spaces where each member of the family enjoy his/her own time and, at the same time, also feel other members’ atmosphere. We think it enables for the young family’s life to be diverse and rich.
Such space in this house is gallery/refreshing space. We, very consciously, designed the space wider than ordinary corridor to be used for the intermediate space. To emphasize the intent, we designed shelves in zigzag shape to make small dens for children, and steps to be a bench etc.
The gallery, also connecting with hobby room and terrace, plays a role as a street where all activities in the house/of the family flow in.
Structurally, we stuck to keeping dimension of columns in 100x100mm, though the house has some wide spans. The dimension is almost equal to traditional wooden timber columns which we are very familiar with, in single house. To achieve it, we use solid 100x100mm steel columns where it is required.

Location Yamanashi, JAPAN
Structural Engineer Ohno JAPAN
Lighting Designer LIGHTDESIGN
Site Area 646.17 m2
Building Area 137.71 m2
Floor Area 265.48 m2
Completion Year 2014
Photographs Daici Ano